Hobby

Co s velikou úrodu rajčat

Rajčata jsou velkou stálicí našich zahrad a záhonů. Čeští zahrádkáři pěstují rajčata rádi a často ve velkém. Koncem léta jsme už ale všichni rajčaty přejedení a už je nemůžeme ani vidět. Jak uchovat chutná letní rajčata na zimu?

kečup a rajčata

·         Zavařování

Rajčata můžete zavařit stejně jako každou jinou zeleninu. Rajčata pečlivě umyjte, udělejte jim na vrchní straně křížek a spařte je horkou vodou. Rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Naskládejte do sklenice, co nejvíce se vejde (nebojte se rajčata namačkat hodně na sebe, přidejte snítku bylinek (rozmarýn, tymián, oregano či bazalku) a zalijte horkou vodou. Vody by se mělo přidávat co nejméně, rajčaty zaplňte sklenici co nejvíce. Zavařujte při 80°C asi 20 – 30 minut.

·         Sušení

Rajčata můžete také nasušit. Pomůže vám v tom sušička na ovoce. Rajčata oloupejte, vykrojte vnitřní semínkovou hmotu a rajčatovou dužinu usušte. Poté rajčata naložte do oleje společně s bylinkami a s česnekem. Sušená rajčata v chladu vydrží klidně celou zimu. Bylinky vymacerované v oleji je krásně ochutí a tím pádem skvěle dochutí i vaše těstoviny, do kterých jej můžete přidat.
rajčata a mrkev

·         Kečup

Pokud máte doma rádi kečup, uvařte si svůj domácí. Budete potřebovat rajčata a také jablka, koření (bobkový list, pepř, nové koření), cibuli, cukr, sůl, ocet, popřípadě chilli papričky, mletý zázvor, mletou sladkou papriku, česnek… Záleží na vašich chutích. Rajčata musíte umýt, ale nemusíte je tentokrát loupat. Osolte je a povařte je pod pokličkou až do měkka. Rozvařená rajčata přepasírujte v pasírce a přepasírovanou hmotu znovu přiveďte k varu, přidejte pokrájenou cibuli, papriku a jablka. Přidejte také koření v sítku, abyste ho nemuseli lovit. Kečup povařte do změknutí a poté bez koření rozmixujte. Pokud je kečup málo hustý, vařte a odpařujte vodu, dokud vám nebude konzistence vyhovovat.
rajčata ještě na rostlině

·         Omáčka

Pokud máte rádi omáčky na těstoviny z rajčat a jiné zeleniny, pak se nebojte jich uvařit více, nandat do sklenic a pořádně zavařit. Omáčky se hodí jako rychlé jídlo s těstovinami, když nestíháte vařit.